Aké CV-čka máme rady? Naše HR špecialistky spísali, čo si všímajú v životopisoch

PO SPECIALIST

Monika Adamčiaková

Ak si hľadáte novú prácu, tak máte relatívne veľa možností, ako si „preklepnúť“ potenciálnych zamestnávateľov. Môžete si prejsť ich sociálne siete, kariérne stránky, či zastaviť sa v stánku na rôznych podujatiach.

Z opačnej strany sú pravidlá hry iné. Keď si hľadáme nových kolegov, tak náš prvý kontakt s uchádzačmi je často redukovaný na životopis. Netreba ho preto brať na ľahkú váhu.

V GLOBESY nám za posledné roky prešlo pod rukami viac ako tisíc CV-čiek. Dnes sme sa rozhodli zozbierať zopár častých chýb a hlavne malých tipov, čo si na nich všímame.
Katka a Evka

People Operations Specialists

Základný prehľad

CV sa štandardne delí na niekoľko základných častí, ktoré nám dohromady pomôžu vytvoriť si o vás rýchly obraz. Každá z nich je v istej miere dôležitá, no v rozsahu treba nájsť spávnu rovnováhu.

Ideálne životopisy sa zvyknú zmestiť na jednu až dve strany, na ktorých sa môžete sústrediť na informácie, ktoré považujete za najprínosnejšie a zároveň relevantné pre pozíciu, na ktorú sa hlásite.

Katka

Pri obsahovej stránke je zlaté pravidlo vždy uvádzať iba pravdivé informácie. Buďte úprimní, a ak nemáte skúsenosti, či potrebné znalosti, nevymyšľajte si a nespoliehajte sa v budúcnosti na ChatGPT 🙂 .
Oveľa viac ocením úprimného a priameho človeka, ako niekoho, koho CV vyzerá dokonalo, no nemá ho čím podložiť.

Osobné údaje

Ak nás životopis zaujme, budeme vás chcieť čo najrýchlejšie kontaktovať. Pridajte preto osobné a kontaktné údaje na viditeľné miesto, kde nám vždy padnú do oka.

meno a priezvisko – na prvý pohľad samozrejmosť, no stáva sa, že nám CV príde bez mena, a snažíme sa ho vyčítať z mailovej adresy,

aktuálne bydlisko – pomôže nám s uvažovaním nad tým, či vám neskôr pripravíme miesto v kancelárii v Žiline alebo v Bratislave,
telefónny kontakt – číslo, na ktorom vás budeme vedieť zastihnúť, ideálne s medzinárodnou predvoľbou,

e-mailový kontakt – konto by malo znieť dôveryhodne (napríklad meno.priezvisko).

Evka

Kontaktné údaje sú pre nás rovnako dôležité ako vzdelanie, či prax. Ak nejaké kľúčové informácie chýbajú alebo sú v nezrozumiteľných formátoch, tak sa na ne musíme pýtať, čo stojí čas. V takých prípadoch však dostávajú prednosť uchádzači so životopismi, v ktorých hneď nájdeme, čo hľadáme.

Vzdelanie

Akademická minulosť nám pomáha spraviť si obraz predovšetkým o kandidátoch, ktorí za sebou ešte nemajú veľa pracovných skúseností. Získame tak základný prehľad o témach, ktorým ste sa venovali, a o tom, aký typ znalostí od vás môžeme očakávať.

Katka

Detaily o štúdiu mi obzvlášť pomáhajú pri posudzovaní uchádzača na juniorské pozície s technickým zameraním. V tejto časti preto vítam, ak idú informácie viac do hĺbky. Môžete spomenúť témy svojich záverečných prác alebo zmieniť absolvovanie kurzov, ktoré súvisia s danou pracovnou pozíciou a môžeme sa o nich na pohovore porozprávať.
Názov univerzity nám sám o sebe veľa nenapovie. Nezabudnite napísať nielen názov školy, ale aj študijný odbor a roky, počas ktorých ste školu navštevovali. Pokiaľ stále študujete, uveďte predpokladaný rok ukončenia, čo nám pomôže s približným plánovaním vašich časových kapacít.

Pracovné skúsenosti

Máte už po škole? Dajte nám vedieť, čo ste robili po nej. Pracovné skúsenosti usporiadajte chronologicky od najaktuálnejšej po najstaršiu a určite uveďte názov spoločnosti, pracovnú pozíciu a dátum nástupu a odchodu.

Katka

Pracovné skúsenosti mi pomáhajú odhaliť, aké máte zručnosti a ako by ste ich mohli uplatniť u nás. Plusové body tak určite majú životopisy, v ktorých nájdem nielen firmy a pozície, ale aj krátke opisy náplne práce.
Nemusíte uvádzať desiatky letných brigád. Vyberte tie skúsenosti, ktoré súvisia s pozíciou, na ktorú sa hlásite, pri ktorých ste nadobudli cenné skúsenosti alebo vás niekam posunuli.

Zručnosti a schopnosti

Táto časť životopisu, podobne ako predchádzajúca sekcia, by mala byť prispôsobená danej pracovnej ponuke. Základom bývajú jazykové a počítačové znalosti. Pri ostatných zučnostiach sa zamerajte primárne na tie, ktoré sa objavujú v pracovnej ponuke.

K svojim jazykovým znalostiam priraďte úroveň, či už podľa maturity, štúdia, kurzov alebo vlastného ohodnotenia: úplný začiatočník (A1), začiatočník (A2), mierne pokročilý (B1), stredne pokročilý (B2), pokročilý (C1), expert (C2).

V rámci počítačových zručností uveďte programy, s ktorými pravidelne pracujete. Ak v inzeráte narazíte aj na iné softvéry a viete sa v nich aspoň orientovať, uveďte aj tie. Tieto znalosti nezabudnite tiež ohodnotiť na úrovniach začiatočník, pokročilý alebo expert.

Evka

Stáva sa, že niektorí ľudia skromne prehliadajú svoje silné stránky, pretože ich vnímajú ako samozrejmosť. Ak to je váš prípad, skúste sa spýtať bývalých kolegov alebo ľudí zo svojho okolia, a možno objavíte svoju superschopnosť 😊

Nemusíte uvádzať desiatky letných brigád. Vyberte tie skúsenosti, ktoré súvisia s pozíciou, na ktorú sa hlásite, pri ktorých ste nadobudli cenné skúsenosti alebo vás niekam posunuli.

Záujmy

Záujmy bývajú podceňovaná sekcia životopisu, no aj keď sa vám to možno na prvý pohľad nezdá, vaše voľnočasové aktivity nám o vás veľa povedia.

Evka

Záujmy a aktivity ma zaujímajú rovnako, ako vaša motivácia a chuť sa v nich rozvíjať. Práve v nich sa totiž skrývajú oblasti, ktoré robíte radi a z vlastnej iniciatívy. Je pre vašou vášňou hubárčenie? Predpokladám, že budete trpezlivý a vnímavý typ. Hráte profesionálne tenis? Zrejme vám nechýba vytrvalosť, či schopnosť prekonávať prekážky a zvládať tlak.

Nezabudnite na to, že my na druhej strane vás prostredníctvom životopisu iba začíname spoznávať. Môžete nám s tým pomôcť pridaním linku na profil na sociálnej sieti alebo pracovné portfólio, prípadne napísať pár slov o tom, prečo chcete pracovať v GLOBESY. Rady sa pozrieme aj na to. 

Bonusový tip na záver

Ak chcete, môžete do životopisu pripnúť aj svoju úprimnú charakteristiku. Napíšte nám, ako sa vidíte vy. Do tímu prijímame celú vašu osobnosť, nielen vaše znalosti.

PO SPECIALIST

Monika Adamčiaková

Členka tímu People Operations, ktorá rada pomôže všade tam, kde je treba. So srdcom športovca a láskou k IT.

Zdieľaj s priateľmi

Ďalšie články